Recept, mat

Tabboulehsallad

Ingredienser
2 dl bulgur
2 vatten
100 g persilja
1 gul lök
3 tomater
rivet skal från 1 citron
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1/2 dl färskpressad citronjuice
1/2 dl olivolja

Gör så här
1. Koka bulgurn i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt svalna.
2. Skölj, plocka och finhacka persiljan. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.
3. Blanda samtliga ingredienser med bulgurn. Servera genast.

Betongtårta

Betongtårtan gjorde vi på enklast möjliga sätt: vi använde färdiga tårtbottnar av den största sorten. Dem skar vi till så att de blev kvadratiska. (Bakar man själv är det bäst att göra bottnar i långpanna och skära till dem i hörnen. På det sättet blir det inte så mycket spill heller.)

Sedan fyllde vi mellan bottnarna med banan, vaniljkräm och jordgubbssylt.

Sist av allt betongen: Vi färgade grädde med svart karamellfärg, men bara så mycket att den blev betonggrå. Vi vispade den ganska hårt och murade på den med en stekspade tills tårtan såg ut som ett betongblock.

Vi placerade tårtan på ett grått papper på en fyrkantig bricka. Sedan siktade vi över lite kakao i ojämna fläckar med hjälp av en tesil, och sedan gjorde vi likadant med lite florsocker för att få vita skiftningar.

Sedan gäller det för den som bär fram tårtan till bordet att stöna och stånka under den fruktansvärt tunga bördan – ett betongblock väger en hel del, som alla vet… Och naturligtvis skär man upp den med en murarslev!!

Pumpatårta
Till en Halloweenfest hade vi gjort i ordning lite ”spökfika” att äta efter barnens Godis- eller bus-vandring.

Vi använde oss av en färdigköpt Operatårta från Frödinge, den som är rosa men ser ut som en prinsesstårta. Vi borstade bort allt florsocker från den med en brödpensel medan den fortfarande var djupfryst. Sedan målade vi den med gul karamellfärg med en liten gnutta rött i så att den blev orange. När den hade torkat målade vi ränder tvärs över den med svart karamellfärg så att den såg ut som en pumpa, och ritade ”utskurna” ögonhålor och mun så att den blev en pumpagubbe.

Sedan fick den stå framme utan lock för att marsipanen som blev lite mjuk av karamellfärgen skulle stelna igen. Den var jättefin – och god naturligtvis!

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att offentliggöras.

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>