Bra-att-ha

Här finns en lista på saker som jag har upptäckt har varit bra att ha, saker som har fått vara i användning gång på gång med små variationer:

Lakan eller andra stora tyger i olika färger, gärna minst ett par svarta och ett par gröna. De kan användas till borddukar, draperier, att hänga för bokhyllor eller tavlor man vill gömma, att drapera över soffor och stolar och mycket annat. Passa på att köpa när det är riktigt billigt! Det går utmärkt att färga dem i tvättmaskinen. Knytbatik i grönt på längden av lakanen kan föreställa lianer i en djungel, blå vågig knytbatik på tvären är vågorna på ett hav, osv.

Stenar. Kullerstenar i knytnävsformat kan användas i bordsdekorationer, på golvet till ”ormgropar” eller stränder. (Stenar är över huvud taget ett dekorativt naturmaterial att inreda med även till vardags!)

Lecakulor. Utströdda på bordet kan de symbolisera öken, strand, månens yta, vägar eller annan natur. Man kan hälla lecakulor i ett fat eller en skål och placera block- eller värmeljus nästan dolda bland kulorna – snyggt…

Snäckor. Det brukar finnas billiga stora exotiska snäckor att köpa i korgar, bl.a. på presentaffärer och akvarieaffärer. De är vackra att dekorera med, och i de allra största kan man t.ex placera ett värmeljus.

Färgade glödlampor. Glödlampor i olika färger är oöverträffade som stämningsskapare. De finns i flera olika färger: röd, grön, gul och blå. De är lite dyra, men eftersom de bara lyser i några få timmar vid varje fest varar de ändå länge. De vi har köpte jag för mer än 10 år sedan… Hos Clas Ohlson finns det t.ex. både vanliga glödlampor och lågenergivarianten.

Ljuslyktor. Små ljuslyktor för värmeljus i någon enkel modell blir fina ljuspunkter i en dukning. Anspråkslösa lyktor kan döljas bland t.ex. stenar; mässingslyktor med utstansat mönster passar i mängder av sammanhang. Allt som glänser och glittrar är bra att ha på lager!

Kandelabrar. Det låter ju jättepampigt, men det behöver inte vara ärvda silverljusstakar. En rustik smidesstake med 4-5 ljus är mycket användbar i en massa olika dukningar: till spök-, pirat- eller Halloweenfesten, då med svarta ljus, till den japanska middagen med naturvita Venetiana-ljus, till den mexikanska aftonen med mörkgröna ljus eller som julljusstake med röda antikljus.

Kräpp-papper. Man kan beställa kräppapper på postorder från till exempel Panduro eller Slöjd-Detaljer om det inte finns i pappershandeln. Rullarna är perfekta att skära tvärsöver till långa remsor som sedan kan vikas till girlanger eller hängas i dörröppningar som draperier. Vissa färger finns även som färdigskurna remsor. Ett par exempel på hur vi använt kräppapper kan du se på bilderna till Djungelkalaset och Havskalaset.

Etikettpapper.  Etikettpapper för skrivaren har visat sig vara alldeles ypperligt att ha. Vi brukar använda två sorter, en sort med mindre etiketter som är ca 7×3 cm, det går in 24 stycken på ett ark, och sådana som är stora som ett A4-ark och som man kan klippa till i önskad form och storlek. Vi använder dem till allt möjligt, bl.a. att klistra på inbjudningskort, placeringskort, muggar och godispåsar – de är mycket användbara i alla festsammanhang…
Etikettpapper som passar i skrivaren finns överallt där skrivartillbehör säljs, och en kartong med 100 ark räcker låååångt! (Köp inte för små etiketter- det är lättare att klippa isär stora blad än att skarva ihop småetiketter!)

Livsmedelsfärger. S.k. karamellfärger i annorlunda kulörer hittar man hos Stockholms Aeter- och Essencefabrik. De levererar mot postförskott om man beställer för minst 250 kronor. http://www.essencefabriken.se/

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att offentliggöras.

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>