Dukning

Att duka bordet och dekorera runt omkring tycker jag är det roligaste av allt inför en fest. Jag kan gå och fundera i dagar, ja veckor ibland, om hur jag ska ordna bordet och utsmyckningen i lokalen.
Jag har halva linneskåpet fullt med dukar och löpare, jag har ett hundratal bordstabletter i en byrålåda, ett helt köksskåp fullt med servetter och ett annat med stearinljus och ljusstakar. Jag köper alltid sådana saker när jag hittar något (oftast billigt) som gör att det ”ringer i min inre klocka”, dvs att jag för min inre syn kan se vad det kan användas till.

Något som jag har läst eller hört någonstans är att det på bordet bör finnas en s.k. ”Talk Piece”, alltså något fantasieggande och ovanligt föremål som kan ge upphov till samtal och diskussioner. Detta är naturligtvis viktigast om gästerna är ett sällskap med människor som inte känner varandra så väl ännu. (På bilden som är från dotterns Havskalas är det en liten träbåt som är blickfånget.)

Temafester är roligast – och ofta lättast – att hitta på dukning och utsmyckning till. Några exempel:

JAPANSK MIDDAG
Jag dukade enkelt och stilrent på en japanmönstrad duk med bambutabletter, släta fyrkantiga svarta tallrikar, naturfärgade ätpinnar, raka enkla glas, enkla svarta ljuslyktor och en kandelaber i smide. Eftersom jag inte har några sakémuggar fick det bli varsin vit äggkopp att dricka sin varma saké ur. (Glöggmuggar i passande design går också utmärkt att använda.)

Jag skrev ut menyn på ett grovt kvistpapper som jag dekorerade med en rad japanska tecken och en bild av en vacker bonsai och sedan vek ”på längden” .

 

TILL ÖSTERLAND VILL JAG FARA

För en nyårsfest här hemma var temat ”Till Österland vill jag fara”. Då hade jag målat orientaliska fönster på spännpapper, typ lökkupoler, i rödrosa, turkos och guld, som jag fäste med häftstift framför våra mycket ”vanliga” sjuttiotalsvillafönster.
Duken gjorde jag av några meter billig vit lakansväv som jag färgade i tvättmaskinen till samma korallröda färg som på fönstren. Tallrikarna var i svart (det är mycket användbart i många sammanhang har jag upptäckt!) och sedan hade jag strösslat guldstjärnor i olika format över duken.
På varje glas klistrade jag ett par guldstjärnor (etiketter från pappershandeln) och sedan hittade jag några små låga mässingsljuslyktor med utstansat stjärnmönster. De var jättebilliga, någon femma styck på Jysk Bäddlager.
Pappersservetter med orientaliskt mönster (finns ofta på Indiska) och en guldpärlsnodd runt var och en så var den dukningen fullständig. Maten den här gången bestod av pitabröd med olika fyllningar.

 


HEAT

Ett annat år löd temat kort och gott ”Heat”, och då hade jag valt het mexikansk mat. Jag hade köpt ett mycket billigt duktyg som påminde om sand i färgen och texturen, och på det byggde jag en öken! Jag tog in kullerstenar från trädgården. Jag har ett par ljuslyktor som är gjorda av kullerstenar med borrade hål i, och dem placerade jag ut bland de riktiga stenarna. Några terrakottakrukor med kaktusar i (både äkta och fusk) och ett par dussin pepparfrukter av olika slag, även de blandat äkta och fusk, och några liter utströdda lecakulor blev själva dekorationen mitt på bordet.
Tallrikarna var från lågprisvaruhuset, rustika handmålade i gult, brunt och grönt som passade utmärkt!
Servetter med speciella mexikanska mönster eller t.ex. chilifrukter finns oft att få tag på. Jag valde en variant med kaktusar, öken och en koskalle (!) på.

RÖD
Ett år löd temat ”Röd”, och då säger det sig ganska självt vad dukningen gick i för färg… Julduken, den helröda, fick komma fram ur sin låda, och samsas med diverse tillbehör i svart och guld – bland annat de guldfärgade ljuslyktorna från Österlandsfesten jag beskrivit här ovanför.
De svarta tallrikarna är aldrig fel, och de fick vara med här igen.
Jag hade lånat ihop röda saker av släkt och vänner, t.ex. örngott till kuddar i soffan, ytterkrukor, handdukar osv – allt man kan tänka sig var rött!
Röda mattan var utrullad i hallen, vi drack rödvin till maten, det var röda glödlampor i fönsterlamporna och röda stearinljus i takkronorna.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att offentliggöras.

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>