Inbjudan

(Inbjudningskort till Hawaiifest och På resa hittar du längst ner på sidan!)

Innan man skickar ut inbjudningar måste man naturligtvis bestämma vilka som ska komma på festen, och hur många. Ibland vill man kanske ha ett litet kalas för sina allra bästa vänner, och ibland bjuder man massor av folk, till exempel hela klassen eller alla i vänkretsen eller på jobbet.

Typen av fest och kostnaden får ofta avgöra vilket det blir. Men kom ihåg en sak: har man börjat med sin gästlista och upptäcker att nästan alla i klassen eller gänget är med, utom en eller ett par, så är det lika bra att bjuda alla! Det har man tillbaka i längden. Man blir sedan antagligen själv bjuden på alla andras fester, och det är väl roligare än att bli lämnad utanför?

Inbjudningskortet bör naturligtvis ha någon anknytning till festens tema.
Det förtydligar vad man menar och får gästerna i rätt stämning.
Är det ett vanligt barnkalas kanske det duger med ett kort med till exempel en tårta, några ballonger eller en gullig katt eller nalle på.
Har man valt ett annat tema för festen brukar det ge sig av sig själv hur man ska utforma sin inbjudan. Den behöver inte alls utgöras av ett vanligt traditionellt kort, det kan vara minst lika roligt att skicka någon liten sak i ett litet paket, kanske något som gästen ska ha med sig eller göra något med innan festen.

Inför Fantasyfesten vi hade förra hösten hade vi sytt små tygpåsar i ljusgrön voile (ett halvgenomskinligt bomullstyg). Vi tryckte keltiska ornament på dem med T-shirttryckspapper (se mer under ”Bra-att-ha”). Ett par decimeter bomullssnöre följde också med. Sedan var instruktionen att gästen skulle lägga något som var mycket viktigt för honom eller henne i påsen, och därefter fästa den någonstans i sin klädsel. Alla uppmanades också att vara beredda att berätta om vad man hade i sin påse och varför. (Själv hade jag mina barns första tappade tänder.)

Till ett disco eller en fest med musiktema kan man använda blanka CD-skivor (tomma, sådana som man bränner in data eller musik på. Fråga någon som har dator och CD-brännare, det brukar alltid vara några skivor som misslyckas i bränningen av en eller annan anledning) och dem går det utmärkt att skriva inbjudan på med vattenfast spritpenna, t.ex. OH-penna.

När temat var På resa skickade vi flygbiljetter i kuvert till alla gästerna. Vi skannade in en använd flygbiljett och modifierade den i ett bildbehandlingsprogram så att alla fick en biljett med sitt eget namn på. Sedan skrev vi ut dem på 160 g papper så att de blev blanka och styva som riktiga biljetter. Istället för avgångsort, flightnummer och tid stod lokalen, datumet och starttiden för festen. På kuvertet skrev vi ut en logga som vi hittat på själva, en tjusig sak med två vingar och texten ”Fun and Friendly Flights”.

Mallen till flygbiljetten finns här. Du får gärna ladda ner den och använda till någon egen fest.
Infoga den i ett Worddokument, figursätt den ”Bakom text” och skriv ovanpå med versaler.

 

 

 

 

 

 

Till djungelfesten härom året köpte vi en billig sidenblomma med stora ljusgröna blad på ett lågprisvaruhus och skrev inbjudningarna på bladen med tunn vattenfast spritpenna. Bladen skickade vi sedan till gästerna i gröna kuvert från bokhandeln.
Vi hade naturligtvis skrivit i inbjudan att man fick klä ut sig om man ville, till något som har anknytning till djungeln på ett eller annat sätt.

Till ett piratkalas kan man skicka en huvudklut som man klippt till ur ett randigt eller prickigt tyg, och en ögonlapp. På det sättet hjälper man kamraterna med utklädningen också.

Till en hawaiifest kan det vara kul med kronan från en stor sidenblomma med ett kort fastknutet vid, till ett cirkuskalas kanske någon rolig djurnos eller ett par sminkkritor och en clownnäsa att ”spöka ut” sig med.

Spökfester och halloweenkalas ska ju ha temat skräck och spökerier, så där gäller det att hitta på något kusligt. En fladdermus utklippt i svart tonpapper som man skriver inbjudan på med vit lackfärgs- eller silverpenna och sedan viker ihop och skickar i ett svart kuvert (eller ett vanligt vitt kuvert med något kusligt klistermärke på) kan kanske vara en idé.

Något slibbigt litet gummidjur i en ask kan vara ett annat förslag. Då kan man knyta en liten etikett typ julklappsadress runt halsen på det och skriva inbjudan på. Den som vågar läsa inbjudan vågar troligen också komma på festen…

Till undervattenskalaset som vi ordnade skickade vi till exempel ut en liten snäcka (typ musselskal) och inuti den lade vi in en liten lapp med inbjudan tillsammans med en liten (oäkta…) pärla.

Inbjudningar till Hawaiifest:

 

 

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att offentliggöras.

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>