«

»

Nov
05

I havets djup

På dotterns födelsedag hade vi ett havskalas – I havets djup… Det lät kanske som om vi fyllde hela huset med vatten, men riktigt så var det inte…
Däremot ville vi försöka ge en illusion av att vi var under vatten. Temafärgerna är naturligtvis blått i olika nyanser, turkost och lite grönt.
Glittrigt och silvrigt är också rätt i stilen.
Matbordet fick en duk som glittrar som vatten (ett par meter sjögrönt tyg som hette Kvitten och kom från IKEA), prydnaderna blev snäckor, stenar och båtar, ”draperiet” mellan rum och matplats liknade vatten med fiskar. Så här såg det ut:

Dottern och jag skar remsor av kräppapper i olika blå, lila, vita och ljusgröna nyanser, plus lite silver. (Vi hade klippt remsor ur s.k. räddningsfiltar i aluminium, finns på sportaffärer och ibland hos Räddningstjänsten.) Jag sicksackade fast alla remsorna på ett bomullsband.

Sedan  häftade vi fast pappersfiskar på remsorna med häftapparat. (Ett tips: häfta ihop 5-6 olikfärgade papper, rita en enkel fisk och klipp ut genom alla lagren på en gång. Rationellt!) Sist hängde vi upp alltihop i taklisten med några häftstift.

Prydnaden mitt på bordet bestod av en liten båt av trä som jag hittade på en presentaffär för en billig penning. De hade också snäckor i olika storlekar. På bokhandeln hittade jag konfettin som glänste precis som fiskfjäll. De små blå ljusen är doftljus med doft av ”Hav och strand” som fanns på ett varuhus för en tia styck. Här stod också en liten miniskattkista med chokladguldpengar och salta piastrar i, men den hamnade utanför bild.

Bordstabletterna gjorde vi på datorn; fiskbilderna fanns i ClipArtGalleriet och på en bildskiva. Sedan plastade vi dem med en lamineringsmaskin så att de tålde väta.

Gröna tallrikar och skedar råkade vi ha, de blå och gröna muggarna är egentligen tandborstmuggar för ett par kronor. Servetterna köpte jag på IKEA för många år sedan, och nu kom de till pass. I snäckan som ligger på tallriken ska det ligga något gott när gästerna kommer. Placeringskort hade vi skrivit ut på datorn och sedan hade dottern textat gästernas namn.

 

 

Vi började med att servera ”fish and chips”, alltså fiskpinnar och pommes frites. Vi hittade fiskpinnar som inte var pinnar utan fiskfigurer: sjöstjärnor, hajar, sjöhästar och andra havsinvånare.
Till maten dracks fruktsoda som vi färgat med lite extra karamellfärg i turkos och blått. Vi hade också hittat ”isbitar” i plast som hade formen av olika sjöfigurer i vitt och blått: Snäckor, sjöstjärnor, sjöhästar och fiskar.

Sina godispåsar fick man fiska upp ur en fiskdamm, så klart – och man kan kanske gissa att det låg någon salt sill och någon geléfisk i dem…

 

Dottern hade klätt ut sig till Ariel med grön sjöjungfrustjärt som vi sytt av trikå – som en lång kjol med ett ”släp” i form av en stjärtfena – och en hudfärgad tröja som vi sytt på en BH i cerise siden på. En långhårig, röd peruk blev pricken över i-et. Sonen skulle vara grodman med svarta tajta kläder, cyklop, snorkel och simfötter, men simfötterna ville inte sitta på, så han bytte snabbt till pirat när gästerna redan hade kommit.

Bland gästerna fanns bland annat ytterligare två pirater, en havstulpan, ett fiskstim (blå kläder fulltejpade med små pappersfiskar) och ytterligare en sjöjungfru i silvrig paljettklänning.
Naturligtvis lugnade hela gänget ner sig efter lekar (”Tvärtomfrågesport” med havstema och Hela havet stormar) och fiskdamm med att titta på Disney’s ”Den lilla sjöjungfrun”!

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att offentliggöras.

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>